دانستنی ها

تفاوت‌های بین رله و کنتاکتور

تفاوت‌های بین رله و کنتاکتور

رله و کنتاکتور عملا کار مشابهی انجام می‌دهند، اما تفاوت عمده‌ای بین رله و کنتاکتور این است که کنتاکتور می‌تواند مقدار زیادی از جریان را حمل کند، اما رله تنها می‌تواند مقدار کمی از جریان به اندازه ۰.۱A تا ۲۰A را از خود عبور دهد. بر همین اساس می‌خواهیم تفاوت‌های بین رله و کنتاکتور را بررسی کنیم.

سرویس آموزش و آزمون برق نیوز، رله و کنتاکتور عملا کار مشابهی انجام می‌دهند، اما تفاوت عمده‌ای بین رله و کنتاکتور این است که کنتاکتور می‌تواند مقدار زیادی از جریان را حمل کند، اما رله تنها می‌تواند مقدار کمی از جریان به اندازه ۰.۱A تا ۲۰A را از خود عبور دهد. بر همین اساس می‌خواهیم تفاوت‌های بین رله و کنتاکتور را بررسی کنیم.

کنتاکتور‌ها معمولا برای کاربرد‌های ۳ فاز استفاده می‌شوند در حالی که رله‌ها در کاربرد‌های تک فاز به کار می‌روند. کنتاکتور ۲ قطب را بدون اینکه مدار مشترکی بین آن‌ها باشد به یکدیگر وصل می‌کند در حالی که رله یک تیغه ثابت دارد که به نول متصل است. علاوه بر این کنتاکتور‌ها تا ۱۰۰۰ V. کارکرد دارند در حالی که رله‌ها تنها تا ۲۵۰ V. مورد استفاده قرار می‌گیرند.

رله و کنتاکتور عملا کار مشابهی انجام می‌دهند، اماتفاوت عمد‌های بین رله وکنتاکتور این است که کنتاکتور می‌تواند مقدارزیادی ازجریان راحمل کنداما رله تنها میتواندمقدارکمی از جریان به اندازه ۰.۱A تا ۲۰A را از خود عبور دهد. بر همین اساس می‌خواهیم تفاوت‌های بین رله و کنتاکتور را بررسی کنیم.

کنتاکتور چیست؟

کنتاکتور یک سوییچ الکترومغناطیسی است که می‌تواند با منبع برق خارجی کار کند. ظرفیت حمل جریان نوک تیغه‌های کنتاکتور بسیار بالاست و می‌تواند مقدار زیادی از جریان خطا را قطع کند (حدود چند KA). به همین دلیل محفظه جرقه‌ای دارند که در حالت باز کردن، جرقه الکتریکی را اطفا می‌کند.

رله چیست؟

اصول طراحی و کارش مشابه کنتاکتور است، ولی به گونه‌ای طراحی شده اند که مقدار کمی جریان را حمل می‌کنند. به این دلیل بسیار کوچک هستند.

شرایط مشترک بین رله و کنتاکتور

کنتاکتور‌ها و رله‌ها عمل بستن (NO) و باز کردن (NC) مدار را انجام می‌دهند. هر دو سیم پیچ الکترومغناطیس دارند؛ ولتاژ سیم پیچ بستگی به منبع شما دارد. بعضی اوقات کنتاکتور‌ها تیغه‌های کمکی دارند که می‌تواند NO یا NC باشد. این تیغه‌های کمکی همراه با تیغه‌های اصلی فعال می‌شوند. تعویض حالت با شارژ و دشارژ شدن سیم پیچ اتفاق می‌افتد.

کاربرد‌های رله و کنتاکتور

کنتاکتور‌ها معمولا برای کاربرد‌های ۳ فاز استفاده می‌شوند در حالی که رله‌ها در کاربرد‌های تک فاز به کار می‌روند. کنتاکتور ۲ قطب را بدون اینکه مدار مشترکی بین آن‌ها باشد به یکدیگر وصل می‌کند در حالی که رله یک تیغه ثابت دارد که به نول متصل است. علاوه بر این کنتاکتور‌ها تا ۱۰۰۰ V. کارکرد دارند در حالی که رله‌ها تنها تا ۲۵۰ V. مورد استفاده قرار می‌گیرند.

انتخاب بین کنتاکتور‌ها و رله‌ها برای کار شما

هنگامی که می‌خواهید بین این دو انتخاب کنید پیروی کردن از چند قانون کلی به شما کمک می‌کند. همیشه در مورد مشخصات فنی آیتم‌هایی که در حال استفاده کردن هستید با یک متخصص برق مجاز مشورت کنید. این موارد تنها برای اطلاع رسانی است.

درعمل، شمابایدبه عملکردنیزنگاه کنید. برای هر مدار زمانی شرایط بار اضافه می‌تواند رخ دهد و ناتوانی در قطع مدار می‌تواند موقعیت خطرناکی را ایجاد کند، در اینجا کنتاکتور به دلیل تجهیزات ایمنی که دارد تقریبا بهترین انتخاب است و نباید از رله استفاده کنید. برای سوییچ کردن‌ها در توان پایین زمانی که وجود تجهیزات ایمنی اضافی یک کنتاکتور ضروری نیست، یک رله در کل انتخاب به صرفه تری است.

چگونه کنتاکتور و رله انتخاب کنیم

چند قانون کلی هنگام انتخاب بین این دو به شما کمک می‌کند.
چه زمانی رله انتخاب کنید:
جریان ۱۰A یا کمتر
ولتاژ سیم پیچ تا ۲۵۰ ولت AC یا DC باشد.
چه زمانی کنتاکتور انتخاب می‌کنید:
جریان ۹A یا بیشتر
تا ۱۰۰۰V AC
یک یا سه فاز

کنتاکتورهابراساس رتبه بندی آمپربارنیز انتخاب می‌شوند ونیازبه یک منبع اضافی (یا AC یا DC بسته به نوع کنتاکتوری که استفاده میکنیم) برای تحریک دارند. نهایتا برای سوییچ برق استفاده می‌شوند و معمولا در حالت باز می‌باشند. در جدول زیر تفاوت‌های کنتاکتور و رله ذکر شده است و با هم مقایسه شده اند. برای خرید و استفاد از آن‌ها حتما باید به این تفاوت‌ها توجه کرد.

تفاوت‌های بین رله و کنتاکتورمنبع : برق نیوز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Avatar Mobile
منوی اصلی x
X
جدیدترین مقالات